آشنایی-با-پاراگلایدر

آشنایی با پاراگلایدر :

پرواز! پرواز از کودکی، رویای دست­‌نیافتنی خیلی از ماها بوده است. “ای کاش من هم، پرنده بودم، با شادمانی، پر می­گشودم” را در کتاب فارسی اول می­خواندیم و با آن از “شهرمان به روستا سفر می­کردیم” و … . خیلی از ماها در کودکی، هواپیمای در حال پرواز را انقدر دنبال می­کردیم تا اینکه تبدیل به یک نقطه می­شد. یا برای خلبان هلی­کوپتر سوت می­زدیم و دست تکان می­دادیم. اما این رویا­پردازی فقط مختص نسل ما نبوده و در گوشه گوشه­ی تاریخ، روی سنگ­نوشته­ها، در بطن افسانه­ها و وسط نقاشی­ها ما آدم­های بالدار،­ اسب­های بالدار و شیرهای بالدار می­بینیم. وجه اشتراک همه­ی این رویاها را می­شود در یک کلمه خلاصه کرد: «بال».

در عصر حاضر، دیگر این “بال” یک فانتزی نیست و ما می­توانیم آدم­هایی را ببینیم که حتی بدون وسیله­ی موتوری (هواپیما، هلی­کوپتر و …) در حال پروازند. شاید سوال پیش بیاد که چگونه؟ پاسخش را بارها و بارها در مستندهای مهیج مختلف دیدیم و با آن­ها همزادپنداری کردیم و شاید در دلمان گفتیم: «کاش من هم جای این انسانِ پرنده بودم». ما کایت­سوارها را دیدیم، با پرنده­های وینگسوت­ (لباسهای بالدار خفاش­مانند) از روی صخره سقوط آزاد کردیم و با پاراگلایدر (چتربال) روی آسمان سُر خوردیم.

با این مقدمه، در این مقاله می­خواهیم بیشتر با پاراگلایدر آشنا بشویم و به سوال­هایی که ممکن است برایمان پیش آید، پاسخ دهیم، اینکه: پاراگلایدر یا چتربال چه ابزاری است؟ تاریخچه­­­اش چیست؟ چگونه کار می­کند؟ از چه اجزایی تشکیل شده است؟ چه روش­هایی برای پروازبه وسیله­ی آن وجود دارد؟ چه رشته­های ورزشی­ای را می­شود با آن انجام داد؟ پیشینه­ی این ورزش در ایران خودمان چیست؟ تفاوتش با کایت چیست؟ آیا بدون آموزش هم می­شود با پاراگلایدر پرید؟

در ادامه مقاله آشنایی با پاراگلایدر قصد داریم به همۀ این سوالات پاسخ بدیم:

 

پاراگلایدر چیست و معنی لغوی اون چیه؟

آشنایی-با-پاراگلایدر

پاراگلایدر یک ورزش مفرّح و پراز هیجان است که شما به وسیله­ ی­ آن می­توانید در آسمان پرواز کنید و برعکس همیشه که از زمین، آسمانِ زیبا رو تماشا می­کردید، این بار -مثل یک پرنده- از آسمان، زمینِ زیبا را نظاره­گر باشید.این وسیله­ ی ورزشی محدودیت جنسیتی ندارد و در اماکن بادخیز یا ارتفاعات مورد استفاده قرار می­گیرد.

در ادامه مقاله آشنایی با پاراگلایدر باید اشاره کرد که ریشه­‌ ی این کلمه از (پارا-para) به معنی چتر و (گلایدر-glider) به معنی سُرخورنده می­آید و گاهی به طور خلاصه از آن با عنوان «گلایدر» یاد می­شود. اگر در حال خواندن متنی با موضاعات مرتبط هستید و به حروف اختصاری PG  برخوردید، باید توجه کنید که این حروف مخفف Paraglider است.

تاریخچه­‌ی پاراگلایدر چیه؟

تاریخچه­‌ی-پاراگلایدر

در ادامه مقاله آشنایی با پاراگلایدر به گواه تاریخ، گزارش­های متعددی از پریدن اشخاص با وسایل ابداعی خودشان ثبت شده که در موارد زیادی منجر به وقوع سوانح فاجعه­ باری گشته است. قبل از اینکه پاراگلایدر به عنوان یه تفریح مهیّج و جذاب به جهانیان معرفی شود، اولین بار ناسا در سال ۱۹۶۰، برای اینکه آسیب کمتری به سفینه­ های فضاییش وارد گردد، از این وسیله با شکل امروزی خودش بهره جسته است.

با پیشرفت علم، ناسا ابزارهای هوشمندی را برای کاهش این نوع آسیب­‌ها به کار برد و کم­ کم این کاربرد پاراگلایدر رنگ باخت. ۲۶ سال بعد، در گوشه­ ی دیگری از جهان، کوه­نوردان سوئیسی برای نخستین بار از این وسیله برای پایین آمدن از کوه استفاده کردند و فتح بابی برای بازگشت مجدد پاراگلایدر شد تا عصر حاضر که پاراگلایدینگ یکی از پر رونق­ترین ورزش­های هوانوردی محسوب می­شود.

آشنایی با پاراگلایدر،‌پاراگلایدر از چه اجزایی تشکیل شده؟

در ادامه آشنایی با پاراگلایدر به اجزاری تشکیل دهنده آن میپردازیم

اجزای اصلی تشکیل­ دهنده ­ی پاراگلایدر عبارتند از:

  1. چتر یا کانوپی؛ (شامل: لایه­ی رویی، لایه­ی زیرین، سلولها، لبه حمله و لبه فرار).
  2. لاین­ها؛ ( شامل: لاین ترمز، لاین­های بالایی، لاین­های وسطی، لاین­های پایینی که در جهت­دهی به خلبان کمک می­کنند.)
  3. رایزر
  4. ترمز
  5. صندلی
  6. چتر کمکی
  7. سایر اجزای جزئی

پاراگلایدر چطوری کار می­کنه؟

روش کار پاراگلایدر همانند هواپیماست. هنگامی که شما به آرامی از یک سطح شیب­دار سر می­خورید، اختلاف فشار بوجود­ آمده بین بالا و پایین گلایدر، باعث معلق ماندن شما خواهد شد. در علم فیزیک به این نیرو، نیروی بالابری اطلاق می­شود. حالا با استفاده از ابزارهای جهت دهی، سرعت ­دهنده و کاهنده­ی سرعت و همچنین با بهره­‌جویی از علم آیرودینامیک، کنترل پرواز از لحظه­ ی سرخوردن تا توقف کامل در اختیار شما به عنوان خلبان خواهد بود.

چه روش­هایی برای پرواز با پاراگلایدر وجود داره؟

روش­های-پرواز-با-پاراگلایدر

در ادامه مقاله آشنایی با پاراگلایدر برای پرواز با پاراگلایدر شما نیاز به سقوط آزاد از یک مکان مرتفع یا پرش از یک پرتگاه ندارید. شما می­توانید به آرامی از یک سطح شیب­دار سر بخورید و به آسانی در هوا معلّق شوید.

به طور کلی دو روش برای پریدن با چتربال یا پارگلایدر وجود دارد.

  • دویدن در خلاف جهت باد ملایم یا ایستادن مقابل جهت باد شدید. ( این روش بیشتر در مکان­ های مرتفع مور استفاده قرار می­گیرد.)
  • کشیده شدن توسط یک وسیله­ ی دیگر. ( این روش برای مناطق کم­ ارتفاع و پست مانند کنار سواحل، کاربرد دارد.)

چه رشته‌­های ورزشی­ را می­شود با پاراگلایدر انجام داد؟

در ادمه آشنایی با پاراگلایدر به بررسی بعد ورزشی آن می‌پردازیم :

فدراسیون بین ­المللی هوانوردی (FAI) در سال ۲۰۱۳ مسابقات جهانی پراگلایدینگ را به صورت رسمی آغاز نمود.

رشته­ های زیر در رده ­بندی مسابقات پاراگلایدینگ برگزار می­‌گردند:

  • فرود دقت: در این رشته، شرکت­ کننده ­ها از یک نقطه شروع به پرواز نموده و به سمت هدفی مشخص حرکت می­کنند و باید سعی کنند در کمترین فاصله با مقصدِ از پیش تعیین شده، فرود آیند.
  • اکروباتیک: در این رشته، خلبانان با کمک گرفتن از توانمندی و مهارت خود، هنر پرواز و حرکات آکروباتیکِ خود را به نمایش می­گذارند.
  • مسافت: اگر می­خواهید ساعتها و کیلومترها در آسمان بمانید، این رشته انتظار شما را می­کشد.
  • کوهنوردی و پرواز: وقتی دو رشته­ی جذّاب کوهنوردی و پاراگلایدینگ با هم تلاقی داشته باشند، همه چیز برای خلق این رشته­ی فوق­العاده فراهم است. در سالهای اخیر این رشته طرفداران زیادی پیدا کرده است.

پیشینه­‌ی ورزش پالاگرایدر در ایران خودمون چیه؟

پیشینه­‌ی پاراگلایدر ایران

 

آشنایی با پاراگلایدر بسیار محدود است به این دلیل که در ایران رشته­ ی نوپا و جوانیست. اما در همین مدت کوتاه طرفداران زیادی پیدا کرده است و عنوان­داران قابل احترامی در سطح آسیا، پرورش یافته­ اند.

این رشته در بدو ورود به کشور جزو ورزش­های هوایی قرار گرفت. در سال ۱۳۷۴ با تاسیس کمیته پاراگلایدینگ در فدراسیون کوهنوردی زیر نظر سازمان تربیت بدنی به فعالیت خود به صورت رسمی، اعلام موجودیت کرد. با تشکیل فدراسیون انجمن­های ورزشی در سال ۱۳۸۹، پاراگلایدینگ در زیرمجموعه­ی انجمن­های ورزش­های هوایی ایران به فعالیت خود ادامه می­دهد.

در ادامه مقاله آشنایی با پاراگلایدر به این موضوع می‌پردازیم که تفاوتش با کایت چیه؟

اولین تفاوت این دو وسیله­ی پروازی وزن و شکل آنهاست. پاراگلایدر سبک­تر از کایت است و به راحتی جمع می­شود.

تفاوت بعدی در حمل و نقل آسان پاراگلایدر است. این وسیله به راحتی در اتومبیل شما جای می­گیرد ولی این مطلب در مورد کایت صدق نمی­کند.

مورد مهم دیگری که این دو را از هم متمایز می­کند آسانی فراگیری و آموزش پاراگلایدینگ است.

آیا بدون آموزش هم می­شود با پاراگلایدر پرید؟

سوانح پاراگلایدر

برای انجام هر کاری، اولین گام، آموزش و کسب آگاهی تئوری و عملی است. ورزش جذاب پاراگلایدینگ یک روی دیگر سکه نیز دارد و آن احتمال بروز سانحه است. اگر در ارتفاع دچار مشکلی شوید، آنچه به کارتان می­آید همین علم و آگاهی کامل و تجربه­ی اندوخته­ی شماست.

لذا موکداً توصیه می­شود قبل از انجام هر فعالیتی در زمینه­ی پرواز، آموزش لازم را در آموزشگاهی ببینید که دارای مجوز رسمی است و سابقه­ی روشنی دارد.

این کار از این لحاظ مهم است که اولا زیر نظر اساتید مجرب و با سابقه، موارد مهم و ضروری به شما ارائه می­شوند.

دوم اینکه با توجه به گران بودن ادوات لازم برای پرواز، معمولا در این آموزشگاه­ها شما مجبور نیستید تا ابتدای امر، چتربال خریداری نمایید.

نکته­ی سوم بحث مسئولیت­پذیری و بیمه­ی فراگیران است. افراد متفرقه هیچ مسئولیتی در قبال حوادث بر عهده نخواهند گرفت. علاوه بر این، آنها در مورد محتوای ارائه شده در کلاسهای توجیهیِ خودشان نیز به شما تعهدی نمی­دهند.

چهارمین مورد اطلاع از ایونت­ها و برنامه­های پروازی و شرکت در آنهاست.

پنجمین نکته، ارائه­ی گواهینامه­ی معتبر به شماست. این گواهینامه­ها

در سطوح مختلف و معمولا بین­المللی هستند و شما می­توانید از مزایای آن در سرتاسر دنیا استفاده نمایید.

امیدواریم مقاله آشنایی با پاراگلایدر برای شما مفید بوده باشد، سوالات شما را در بخش کامنت‌ها پاسخگو هستیم.

پیمایش به بالا